Att basta är härligt och för många är det en lyx att kunna göra det i det egna hemmet. Idag finns det en mängd olika modeller att välja mellan för den som planerar att köpa en och det kan vara bra att fundera på vad man vill ha ut av sitt köp. Ska det vara extra mysigt, så enkelt som möjligt eller letar du efter en infraröd bastu som ger många positiva hälsoeffekter?
Vedeldad bastu
Är man på jakt efter det allra mysigaste alternativet är en vedeldad bastu ett bra val. Att själv få lägga in ved och elda tills temperaturen känns lagom är en svårslagen känsla och ingen annan bastumodell har samma mysfaktor. Däremot lämpar dom sig som utomhusbastu och man måste givetvis förse den med en skorsten så att röken har någonstans att ta vägen. Det är även den modell som kräver mest ansträngning innan man kan kliva in och njuta av den sköna värmen men för många är det värt besväret.
Infraröd bastu
Så vad är egentligen en infraröd bastu? Det är en relativt ny och modern modell som istället för aggregat eller eld värms upp med infraröda strålar. Dessa stålar ger inte bara värme utan har även förmågan att tränga in på djupet i kroppen och göra underverk för ömma muskler och stela leder. Den här varianten finns i alla möjliga storlekar och passar alltifrån en person upp till åtta personer så oavsett hushåll så kan det vara ett bra val. Infraröd bastu är en form som blir allt mer populärt just tack vare dess unika egenskaper.
Ångbastu
För den som önskar mildare temperaturer, upp till 65 grader, är ångbastun ett bra alternativ. Luftfuktigheten är högre än i andra modeller och eftersom det förekommer ånga räknas den som våtutrymme. Det finns därmed många krav att ta hänsyn till under byggnationen och man måste vara noggrann med att följa dessa för att inte risker att få fuktskador i rummet.
Färdig eller lösvirke
Man bör också fundera på om man ska bygga bastun av lösvirke eller om man föredrar att köpa en monteringsfärdig variant som är betydligt enklare att installera. En infraröd bastu kommer ofta färdig och det enda man behöver göra är i stort sett att sätta i kontakten. För en vedeldad modell är det kanske billigast att bygga en på egen hand, och för en ångbastu krävs många byggnadsregler.