Vet mer om gummi

Gummi är ett otroligt användbart material men det många kanske inte vet är att det finns olika sorter – naturgummi och syntetiskt gummi, som framställs på helt olika sätt. Vad är då skillnaden mellan dessa två och vilka olika användningsområden har dom? Här kan du läsa mer om det mångsidiga materialet samt lite om dess förvånansvärt långa historia.

Naturgummi

Något dom flesta kanske inte vet är att materialet från början är en är naturlig produkt som utvinns från träd, eller rättare sagt ur mjölksaft från träd. Denna mjölk, även kallad latex, samlas upp efter att man skurit i träden just för att låta vätskan rinna ut. Den huvudsakliga trädarten som används heter Hevea brasiliensis men är troligen mer känd som ”gummiträdet”.

Tillverkningsprocessen stannar dock inte efter att mjölken utvunnits från trädet utan fortsätter i ytterligare steg innan slutprodukten är färdig.

När vätskan har samlats upp är det dags för nästa steg som kallas för vulkanisering eller vulkning. Det innebär att man värmer det så kallade rågummit tillsammans med svavel. Detta ger materialet sina speciella egenskaper – elastiskt, formbart och hållfast.

Syntetiskt gummi

Syntetiskt gummi framställs istället, som namnet antyder, av syntetiska ingredienser i olika sammansättningar. Detta görs på fabrik och har gjorts sedan 1860-talet men processen har utvecklats en del under årens gång. Det hela började hur som helst under första världskriget, då tillgången till naturgummi var begränsad i många länder. Här används dock inte mjölksaften från trädet utan allt är helt enkelt konstgjort istället. Framställningen av det syntetiska gummit är något mer komplicerad än för naturgummit och bakom hela upptäckten med det konstgjorda materialet står en rad kunniga kemister och många misslyckade försök.

Till sist lyckades man alltså hitta nyckeln till framgång – något som används i industrier runt om i hela världen än idag.

Vad används gummi till?

Gummi är ett otroligt användbart material oavsett om det är naturligt eller syntetiskt. Under tillverkningen ger man dess olika egenskaper där det kan vara mer eller mindre elastiskt, väldigt mjukt eller till och med väldigt hårt. Några av dom vanligaste produkterna som dom flesta känner till är bland annat däck, slangar, packningar, leksaker, lister och snoddar. Även sudd är väl välkänt hos dom flesta och är en av dom första produkterna som togs fram. Det har hängt med ända sedan 1770-talet då en man vid namn Joseph Priestley provade på dess egenskaper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Bergslagens Bygg | Theme: Storto by CrestaProject WordPress Themes.