Varför skaffa en övervakningskamera?

En övervakningskamera kan bevaka ditt hem – såväl tomten som rummen inne i det. Särskilt väl kommer det till hands när du är bortrest eller under tidiga morgnar och sena nätter – när ingen i hemmet själv har möjlighet att hålla koll på vad som sker.

Fördelarna med att skaffa en övervakningskamera

Att känna sig trygg är en av de största fördelarna med att skaffa en övervakningskamera. En kamera låter dig inspektera ägorna oavsett var du är. Med de moderna kameror som finns idag är det enkelt att titta på vad som sker i sin smartphone. Dessutom kan de ofta ställas in så att du får notiser om det sker något utöver det vanliga i de utrymmen som du övervakar.

En undersökning i USA har visat att antalet inbrott har minskat på senare tid. Samtidigt har det också visat sig det som stjäls har ett högre värde än tidigare. Med hjälp av en övervakningskamera har man bättre chans att undvika ett ovälkommet besök i första hand (eftersom det avskräcker) och få tillbaka sina ägodelar om det ändå sker (tack vare enklare identifiering).

Samtidigt bör det nämnas att man inte bör förlita sig enbart på en övervakningskamera för sin säkerhet. Bättre är att ha det som ett kompletterande del av sitt larmsystem. Med det sagt, finns fler fördelar som kanske inte riktigt har med just hemsäkerheten att göra.

Du kan till exempel…

  • … se vem står utanför dörren utan att behöva flytta på dig.
  • … meddela budet att paketet kan lämnas på baksidan.
  • … hålla koll på hund eller katt.

Nackdelarna med övervakningskamera

Så vilka är egentligen nackdelarna? Ett bekymmer för många är integriteten. Som privatperson är det ganska enkelt att åtminstone inte bryta några lagar – det gäller dock att man enbart filmar sina ägor – och inte ut på grannens tomt eller en närliggande väg där allmänheten passerar.

Men integriteten kan fortfarande vara ett bekymmer, även om man inte bryter mot någon lag. Det som din övervakningskamera spelar in i hemmet skickas till servrar som inte du äger, och i teorin finns det ett antal risker förenade med detta. För att vara på den säkra sidan – om man är särskilt orolig för integriteten – kan det vara bra att enbart bevaka utanför huset, och inte i till exempel sovrum eller vardagsrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

© 2024 Bergslagens Bygg | Tema: Storto av CrestaProject WordPress Themes.