ENKÖPING: Fördelarna med att byta fönster

Som bostadsrättsförening, eller ansvarig för en hyresfastighet är fönsterbyte ett stort projekt. Sannolikt handlar det om många tiotals fönster som ska tas bort och ersättas. Den som behöver byta fönster i Enköping har flera aktörer att välja mellan, delvis tack vare närheten till Stockholm och Uppsala, där många fönsterföretag har sin bas. I den här texten får du veta mer om fönsterbyten, med fokus på ekonomi och miljö.

Ekonomiska incitament

Det som slår en vid en första tanke är estetiken. Gamla och slitna fönster ser helt enkelt inte särskilt attraktivt, och det kan ha viss påverkan på hur värdefull fastigheten uppfattas. Indirekt innebär också undermåliga fönster en högre energiåtgång, eftersom de ofta inte håller tätt. För en stor fastighet kan det innebära stora besparingar på lång sikt att byta fönster. Många föreningar och fastigheter har börjat investera i smartare energilösningar på senare år. För att dra full nytta av detta krävs god isolation – vilket fönster är en viktig del av. Tala med fönsterföretagen i Enköping för att hitta den modell som lämpar sig bäst för just er fastighet.

Potentiellt stora besparingar

Ponera att en person äger en större fastighet i Enköping med fönster från 70-talet (inget energiglas) och att uppvärmning sker med värmepump. Genom att byta fönster med ett högt U-värde (låg isolationsförmåga) till moderna fönster med ett lågt U-värde, finns det potential att spara många tusentals kWh per år. Vad det här motsvarar i kronor beror på ert elavtal – men klart är att det kan gå upp till avsevärda summor. På nätet finns kalkylatorer där det går att räkna ut ungefär hur mycket pengar som skulle sparas. Det som krävs är följande information.

  • Kvadratmeter
  • U-värde på fönster
  • Fönsterarea
  • Uppvärmningsmetod
  • Elpriser

Enköping har satsningar på miljön – Byta fönster är rätt väg

Ett annat perspektiv är miljön – för att värna om den, är det viktigt att vara effektiv i sitt brukande av energi. Enköpings kommun gör redan en rad gröna satsningar – till exempel investeringar i solceller, miljödiplomering i verksamheter samt just att minska energianvändningen i kommunens fastigheter. En vital del i den sistnämnda satsningen är just att byta fönster till modeller som håller tätt och som isolerar väl. Ytterligare en aspekt är det minskade behovet av underhåll, som i sin tur spar på energi och kemikalier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

© 2024 Bergslagens Bygg | Tema: Storto av CrestaProject WordPress Themes.