Stambyte i fastighet – så går det till

Oavsett vilken typ av fastighet man bor i så kommer ett stambyte troligen behöva genomföras någon gång. Äger man själv den fastighet man bor i så ansvarar man också själv för att bytet genomförs. Bor man i en bostadsrättsförening eller i ett hyreshus så är det föreningen eller hyresvärden som ansvarar för stambyten. Men hur går egentligen ett stambyte till, från början till slut?

Stambyte i fastighet – första steget

För att komma åt alla stammar och rör i en fastighet behöver man börja med att riva. Kort och gott behöver man riva överallt där det finns stammar som behöver bytas ut, och det kan vara alltifrån badrum till trapphus. Vad gäller just badrum är det inte ovanligt att det behöver rivas ut totalt, eftersom man bryter tätskiktet.

Byte av rör och ledningar

Ett stambyte innebär att stammarna byts ut, det vill säga dom rör och ledningar som finns i fastigheten. När dom gamla är blottade från ytskiktet är det dags att byta ut dom. Om vissa av rören är svåra att komma åt i en fastighet så kan man välja att renovera just dessa istället, något som kallas för rörinfodring eller relining.

Nya tät- och ytskikt

När dom nya rören är på plats är det dags för det avslutande arbetet av ett stambyte och det är att återställa väggar, golv och annat som behövt rivas bort. Det innebär såklart ett omfattande jobb, särskilt när det gäller badrum. Här finns hårda krav att ha koll på vid en renovering och det är allt annat än gratis att genomföra en.

En bra sak att tänka på för den som har en badrumsrenovering inplanerad är att kolla upp när ett stambyte genomfördes senast. Kanske är det lika bra att göra båda delarna när badrummet ändå ska rivas. Om inte riskerar man att behöva riva sitt nya badrum inom ett par år vilket kostar onödiga pengar. Även den som planerar att köpa en fastighet bör tänka på att fråga när ett stambyte gjordes senast. Med tanke på hur ett sådant går till kan man enkelt räkna ut att det tar både tid och är ett ganska besvärligt arbete.

Avslutningsvis kommer här några saker som är bra att tänka på inför ett stambyte:

  • Be om offerter från olika entreprenörer innan någon anlitas
  • Behövs ett tillfälligt boende under tiden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Bergslagens Bygg | Theme: Storto by CrestaProject WordPress Themes.