Vad kostar det att göra en dränering?

Dränering är en typ av markarbete som in princip alla hushåll, oavsett om det är en enskild byggnad eller en större fastighet, måste göra någon gång. Faktum är att man i vissa fall till och med måste dränera sin husgrund ett flertal gånger med ett visst intervall, framförallt om jobbet inte görs ordentligt första gången och då måste göra iordning och säkra upp husgrunden ännu bättre. Att göra en dränering i Gävleborg behöver inte innebära precis samma sak som att göra en dränering i en annan stad, för tro det eller ej men alla dräneringar ser faktiskt inte likadana ut. Trots att det ofta innebär samma sak kan de vara olika omfattande och kräva olika mycket, vilket i sin tur varierar kostnaden. Så vad kan det egentligen kosta att göra en dränering? Vi tar reda på det nedan!

Kostnad för att dränera

Eftersom det finns en del olika scenarion och utgångslägen när det gäller just dränering, som då beror på byggnadens skick och om/ hur en tidigare dränering gjorts, kan det vara svårt att få en exakt prisbild som inkluderar alla dräneringsarbeten. Att dränera en husgrund i Gävleborg och att dränera ett enskilt avlopp i Gävleborg är alltså inte samma sak, trots att den grundläggande processen fyller samma syfte. Vi har tagit fram en övergripande steg för steg lista över hur man avgör kostnaden, samt vad man ungefär kan räkna på.

  1. Materialkostnad för arbetet
    Det första man bör kika på är vad materialet för arbetet kan komma att kosta, vilket i sig påverkas väldigt mycket av vilken av dränering som ska göras samt hur omfattande arbetet är. Grus, dräneringsrör, isolering och andra utfyllnadsmaterial är det som kostar, samt om du själv ska hyra någon maskin. Ju större projekt desto mer material krävs det ofta. Vanligtvis kan man räkna på en materialkostnad på ungefär 1000-1500kr/ löpmeter, vilket alltså innebär per meter av den yta som dräneringsarbetet ska göras på.
  2. Arbetskostnad för dränering
    Som sagt så kan den totala kostnaden variera beroende på vilken typ av dränering som ska utföras, samt om du ska göra en dränering i Gävleborg eller någon annan stad med hjälp av ett annat företag.För att ge ett ungefärligt exempel brukar man kunna räkna på att arbetskostnaden för arbetet ligger mellan 500-1000kr/ timme, eller per löpmeter. Sen får ni däremot inte glömma att ROT-avdraget faktiskt är giltigt på en sådan här typ av markarbete, så oavsett om det rör ett enskilt avlopp eller en husgrund kan ni ofta räkna med att kunna dra av runt 50% av arbetskostnaden.
  3. Speciella förutsättningar höjer pris
    För att få fram den totala kostnaden bör du alltså räkna ihop materialkostnaden för det material som krävs för den yta som ska dräneras, samt arbetskostnaden för själva markarbetarna och diverse maskiner vid behov. Gör du en del av arbetet själv blir det såklart inte lika många kostnader, och det samma gäller om projektet är mindre.Något som däremot kan vara bra att ha i åtanke är att alltid räkna lite högre än planerat, så att ni har en viss marginal att hålla er till om det uppstår något problem längs vägen. För byggnader med speciella förutsättningar och krångliga markområden kommer arbetet vara mer krävande, och därmed också dyrare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

© 2024 Bergslagens Bygg | Tema: Storto av CrestaProject WordPress Themes.